Pressrum
Nyheter

2007-08-24  
"Oskyldigt dömda för mord? Nej aldrig i Sverige…"

Renée Lelieveld har översatt boken om Rinkebymordet till holländska. Läs hennes insändare, publicerad bland annat i Lokaltidningen Helsingborg, Skånska Dagbladet, Södermalmsnytt, Vi i Vasastan, Östermalmsnytt och Östhammars Nyheter.
________________________

Oskyldigt dömda för mord? Nej aldrig i Sverige…

För ett drygt år sedan fick jag frågan från en förläggare här hemma i Holland om jag kunde översätta ”Tre bröder”, boken om det så kallade Rinkebymordet. Det visade sig bli något mer än ett vanligt arbete – det rättsfall boken beskriver gjorde djupt intryck på mig. Man läser ju inte varje dag om två unga bröder som är oskyldigt inlåsta för mord!

Många som läser ”Drie broers”, som boken heter här, frågar mig om berättelsen verkligen är sann. Sverige brukar ju framställas som ett rättvist och rättssäkert land. Jag brukar svara med att: “Ja, så illa kan det tydligen gå i Sverige, om man har otur.” Lite försiktigt brukar jag tillägga: ”Och kanske fel efternamn och fel bostadsort.”

Jag tänker ofta på hur det måste kännas att sitta inlåst, helt maktlös. De som borde lyssna lyssnar inte. De som ska tro på dig tror inte på dig. Åren går, barnen växer upp, livet rinner förbi utanför gallerfönstren.

Till slut ringde jag upp förläggaren igen, och frågade om jag kanske borde intervjua bröderna i Stockholm. De heter Önder och Özkan, och jag vill gärna prata med dem. Veta hur de mår, hur de orkar och står ut.

Förläggaren var positiv och målet är att intervjuerna ska publiceras i någon holländsk tidning. På det sättet hoppas jag att fler ska sätta sig in i fallet. Att ännu fler människor ska bli medvetna om de två unga småbarnspappornas öde.

Låter det konstigt? Nej, inte när man vill att den här otroliga historien ska uppmärksammas! Folk behöver få veta vad som har hänt. Det är viktigt, inte bara för bröderna utan också för det demokratiska samhället.

Ni i Sverige som ännu inte läst den prisbelönta boken om Rinkebymordet – gör det! Besök också www.rinkebymordet.se, där finns mängder av fakta om fallet.

Renée Lelieveld, journalist och översättare i Holland

(Publicerad på rinkebymordet.se med författarens medgivande.)

http://pola.dk/pageview/pdf/HELSHB002A0822A1V1.pdf
[email protected]